• balmedie_elevation2_710
  • balmedie_interior1_710
  • balmedie_interior2_710
  • balmedie_interior3_710
  • balmedie_livingroom2_710
  • balmedie_exterior2_710
  • balmedie_livingroom3_710
  • balmedie_kitchen_710
  • balmedie_exterior3_710

New house – Balmedie

Our client for this new house is a talented graphic designer with a strong appreciation for design. The new house had to be not only a backdrop for their collection of furniture and art but also had to function as a family home. As a family home it was important that it capable of withstanding the sort of bumps and knocks that only children can deliver. Balancing the needs for the building to be durable and efficient with the desire for it to be contemporary and clean, was a challenge which we worked closely with our client on.

The original brief for the project was to extend a small traditional cottage which had been our clients family home while growing up. Following a successful planning application for a significant extension a budget cost was prepared and it became clear that extending was likely to be more expensive than building a new house and would not deliver the space, flexibility or performance that a new house on the site could offer.

Our design for the new house provided a simple layout which separated the living wing from the bedroom wing by means of an entrance corridor, while maintaining  a unified external appearance. The living wing contains a large open plan living, kitchen and dining space with light from three sides. The ceiling over the main living space is open to the apex and is finished in clean white plaster without any visible structure to break the space.

Externally the building is finished in a smooth white render which terminates at a parapet, the roof over the house is a sharp standing seam metal, the dark grey colour of the roofing contrasts sharply with the white walls below. The windows are velfac composite windows finished in dark grey.

The building employs a ground source heat pump coupled with an underfloor heating system as its main method of maintaining the temperature. Solar photovoltaic panels mounted on the garage provide some of the power for the building, offsetting the electricity used by the heat pump.