• simple, clean lines and high quality materials
  • tiled shower with glass block wall
  • Glass balustrade overlooking double height space
  •  

This house refurbishment on the Ferryhill area of Aberdeen was one which proved how brave and trusting our client was, The house as it stood was a period property with attractive original features, the spaces were generous but suited to an earlier era. The largest problem faced by our client was connecting with her garden; there was no easy way to enjoy the secluded, south facing.

In common with a number of houses of this age, the entrance level was one storey above ground at the back of the property. The basement space below could not be accessed from inside and the only stair down to the garden was nothing short of dangerous.

Our involvement in this project followed on from the work done by Colin McColl of McColl Architects we, took responsibility for delivering his concept of a comprehensive house refurbishment and extension to provide direct access to the garden and a new, modern accommodation at basement level. The structure of the building was extensively altered and, as part of the house refurbishment, new stairs were added and the existing period stairs were altered.

One of the key requests from our client was to have light, victorian houses can be dark so the extreme measure of removing the back of the house and replacing it with a wall of glass proved to be a dramatic way of making this happen.

House refurbishment Aberdeen - Gallery level

House refurbishment in Aberdeen – Study room balcony overlooking main living space

 

The new parts of the house are finished in smooth plaster, painted with Farrow and Ball chalky emulsion in Pavilion Grey. All corners are sharp and angular to accentuate the play of light from the large south facing glass wall. The floor is an engineered oak plank flooring which adds warmth and colour to the space.

As part of the refurbishment, a custom island unit was commissioned from Koldo and Co . The island is a playful addition to the space and succeeds in adding interest by introducing small areas of texture and colour; The solid top is a limed oak while the drawer fronts are finished in different materials including leather and orange lacquered board.