• muir1_710
  • muir2_710

House extension – Westhill

Our brief was for a new house extension to give new living space and to alter the ground floor layout to provide a further bedroom to a 1980’s developer house on the outskirts of Aberdeen.

The existing house, while well proportioned, was not ideal for the needs of the client.  The plot tat the house sits on was generous (unlike some more recent developments) and benefitted from a large side garden to the north which to our eyes was ideal for a house extension which would not restrict the useful garden space to the west of the house.

Working closely with the client we developed three sketch options for a modern house extension, each satisfying the brief but utilising different materials and creating slightly different spaces. The option chosen by the client for the extension was a rectangular plan, offset from the main house to allow for direct access to the garden and provided an opportunity for a south facing corner door.

The external walls are to be finished in vertical timber cladding and the roof is to be standing seam zinc with all gutters and downpipes in matching zinc.