Garden room - west end aberdeen

Garden room – Duthie Terrace, Aberdeen

Our client had a traditional terraced house in the west end of Aberdeen. Granite front with a lovely bay window onto the street.To the back of the plan the rooms were under-used and the route to the kitchen was difficult. The kitchen itself was located in a low extension to the rear of the property and was a long, thin room with cabinets along each side.

The brief proposed by our client was to increase light, increase space and to provide a more direct route to the garden from the house, by way of a new garden room. They wanted to include a new shower room on the ground floor and also have a space which could function as a dining room or second living room.

Increasing the space within the kitchen and its connection to the rest of the house was also important. Entertaining and kitchen-living was important to our client so it became key to the design that the kitchen was well integrated while still reading as a separate space.

Our proposal was to create a garden room to the rear which would join the existing kitchen using the space between the boundary and the kitchen. To allow for free movement between the spaces, the existing windows were knocked down to make open doorways. The existing wall of the kitchen was removed to make the kitchen and garden room one space.

Internally, the existing dining room space was divided to form a second living room and a new shower room complete with wet room shower tray. Using the existing period door through to the dining room as the entrance to the shower room ensured that the look of the hallway was maintained.

The garden room was finished internally in smooth white plaster which allowed the light from the folding sliding doors to bounce around the space. to the back of the new room, a frameless rooflight flooded the space with light and provided a clean view of the sky above.